BJJ (Braziliaans Jiu Jitsu) – Grappling – Sanda – MMA

Wat is Braziliaans Jiu Jitsu?

Braziliaans Jiu Jitsu (afgekort BJJ) is de kunst van je tegenstander in een positie brengen waarin hij of zij moet opgeven door af te tikken, om het bewustzijn niet te verliezen of een arm breken te voorkomen.

BJJ richt zich op het gevecht naar de grond brengen en het daar af maken. Deze vechtsport werd ontwikkeld door de Gracie familie vanaf 1917 vanuit judo en traditioneel jiu jitsu. In 1993 werd BJJ voor het eerst bekend over de hele wereld met dank aan Royce Gracie en de eerste UFC. Dit toernooi was opgezet om uit te vinden welke vechtsport de meest effectieve was. 8 deelnemers van allerlei disciplines (boksen, kickboksen, karate, sumoworstelen, worstelen, etc.) werden uitgenodigd om voor het eerst in een kooi te vechten zonder regels. De lichtste en zwakste deelnemer Royce liet ronde voor ronde al zijn veel zwaardere en sterkere tegenstander opgeven door gebruik te maken van BJJ. Braziliaans Jiu Jitsu stond op de kaart en Mixed Martial Arts was geboren.

Nu, jaren later, beleven MMA en BJJ hun hoogtijdagen over de gehele wereld. De UFC is nog steeds de meest prestigieuze MMA bond. BJJ wordt wereldwijd in dojo´s beoefent en er is een gigantische competitie scene. Braziliaans Jiu Jitsu staat nog steeds bekend als de meest effectieve vechtsport ter wereld waarbij de kleine man de grote man kan verslaan.

 

De BJJ lessen bij Masato

De lessen beginnen met een aantal drills, waarbij je met een partner bepaalde bewegingen uitvoert. Daarna volgt het techniek gedeelte, zowel staand als op de grond. Aan het einde van iedere les worden er een aantal rondes gespard.

 • De lessen op dinsdag zijn gericht op fundamentele bewegingen en technieken

Vereiste sportkleding:

 • Gi (judopak)
 • T-shirt of rashguard
 • Aanbevolen: Bitje (mondbescherming)

BJJ is een veelzijdige vechtsport. Je leert veel verschillende vechttechnieken, waardoor je ook erg weerbaar wordt in het dagelijkse leven. Verder heeft BJJ dezelfde voordelen zoals eigenlijk elke vechtsport heeft, namelijk het:

– Verbetert de hart- en longfunctie
– Vermindert de kans op hart- en vaatziekten
– Maakt belangrijke spiergroepen strakker en brengt ze in vorm
– Verbrandt calorieën voor een slanker lichaam
– Bevordert je coördinatie, beweeglijkheid en evenwicht
– Versterkt je botten
– Verbetert de kracht in je kernspieren en je stabiliteit
– Geeft je zelfvertrouwen.

Sanshou of sanda is een vorm van Chinese zelfverdedigingskunst en vechtsport. Het bestaat uit het vrije gevecht (free-fighting) en bevat diverse onderdelen van stijlen binnen het wushu.

Sanshou is in de jaren zestig van de twintigste eeuw in opdracht van de Chinese overheid ontwikkeld door het Chinese leger. Dit in navolging van hun ervaringen tijdens de Koreaanse Oorlog. Hierbij werden diverse traditionele stijlen bestudeerd, en werd hieruit een keuze gemaakt, gecombineerd met moderne inzichten. Men kan het sanshou dan ook zien als een moderne vorm van wushu, waarin men heeft gepoogd de essentie van diverse traditionele stijlen te combineren.

Als ongewapende zelfverdedigingskunst is sanshou compleet, aangezien het worpen, klemtechnieken, wurgtechnieken, trappen, slagen, stoten, enzovoorts kent.

Sanda is een vol contact competitiesport. Door de trappen en stoten lijkt het erg op kickboksen en wordt het soms ook ‘Chinees kickboksen’ genoemd. Het sanda is de sportieve kant van sanshou, waarbij er strikte regels gelden ten aanzien van de technieken die mogen worden toegepast. Het sanda wordt beoefend in toernooien. Hierbij zijn bepaalde technieken die wel deel uitmaken van de zelfverdedigingskunst, zoals elleboogstoten, verwurgingen en armklemmen, niet toegestaan, met uitzondering van X-treme sanda. Verder is het mogelijk te winnen door de tegenstander uit de ring te laten belanden, wat bij zelfverdediging uiteraard een onbelangrijk criterium zou zijn. Oorspronkelijk hoort de ring of mat een platform van acht bij acht meter te zijn en zestig cm hoog. Dit stelt een berg of een dak van een gebouw voor. Toegestane technieken zijn stoten, trappen en worpen. Er kan ook gewonnen worden door K.O. of op punten. Sanda wordt beoefend met hoofd- en borst bescherming, scheenbeschermers, bitje en bokshandschoenen. Er is ook ‘X-treme’ sanda, dit is zonder borst hoofd en scheenbeschermers, hier zijn vaak ook knie- en elleboog technieken toegestaan.

Grappling is een term uit de vechtsport en is een verzamelnaam voor de verschillende technieken, manoeuvres en contra-technieken die worden toegepast om een fysiek voordeel te verkrijgen ten opzichte van de tegenstander. Grappling is normaal gesproken niet gericht op offensieve tactieken zoals stoten, of het gebruik van wapens, maar sommige tactieken kunnen erop gericht zijn om aan te vallen met het gebruik van een wapen.

Technieken

Grappling kan grofweg verdeeld worden in:

 • Clinchen
 • Takedowns
 • Worpen
 • Verwurgingen
 • Pinnen
 • Controleren
 • Vegen
 • Overnames
 • Ontsnappingen

 

De lessen worden gegeven door voormalig Nederlands Bondscoach Sanda, Arlan Jongenelen.
Masato is via de FOG (Federatie Oosterse Gevechtskunsten) aangesloten bij NOC*NSF.

 

TIP: Het is handiger/beter om eerst Kick-thaibokslessen te volgen voordat met start met MMA.

Een proefles is gratis, kom langs of neem contact op voor meer informatie.