Boksen

Boksen is een tactische vechtsport waarbij inzicht, coördinatie van voeten, ogen en handen, en conditie centraal staan. Twee tegenstanders proberen punten te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken. Dat kan door enkele stoten of combinatie van verschillende stoten; de directe stoot, de opstoot en de hoek. Kracht is hierbij minder nodig, wel pure snelheid. Daarom is boksen geen krachtsport en daarom geschikt voor een grote groep mensen. Voor zowel mannen als vrouwen, voor zowel grotere als kleine mensen en zowel potige als smaller gebouwde types.

  Ook voor kinderen vanaf 10 jaar !

Boksen als lichaamsoefening
Het boksen als lichaamsoefening legt het accent op de bokstraining, die om haar totale karakter gewaardeerd wordt. Bij het boksen is het hele lichaam in actie. Er wordt veel spierarbeid verricht, wat een intensivering betekent van het zenuwstelsel, de ademhaling en de bloedsomloop. Bovendien moeten het skelet en de organen een grote belasting kunnen opbrengen. Door bokstraining treedt een vergroting van het fysiologisch prestatievermogen op.

Dit is één van de redenen dat zoveel recreatiesporters in deze tijd, waarin overal reclame gemaakt wordt voor het bewegen en trimmen, kiezen voor de bokssport. Iedereen (dit geldt ook voor vrouwen) kan leren boksen. Boksen is een spel van methodisch vechten, waarbij aanwezige krachten doelmatig moeten worden gebruikt. Iemand die snel en beweeglijk is heeft veel voordeel op iemand die alleen maar groot en sterk is.

Het maken van punten is in de wedstrijdsport het belangrijkste en wordt gewaardeerd, terwijl het als een dolle in het rond slaan zonder doel te treffen misschien wel spectaculair kan zijn, maar niet voor punten in aanmerking komt. Ook een harde stoot heeft een gelijke score ten opzichte van een zachte stoot, het raken telt, niet de kracht.

Sparren
Tijdens de lessen wordt er onder andere getraind door middel van sparren. Dit is een partneroefening. Het sparren dient om wedstrijdsituaties na te bootsen of dicht te benaderen, waarbij de kracht van de stoot moet worden ingehouden. Sparren is geen wilde knokpartij. Het belangrijkste van het sparren is iets te leren van elkaar. Je bokst niet ”tegen” iemand, maar je bokst ”met” iemand. Je moet ook tijdens het sparren er geen wedstrijd van maken. Er zijn verschillende manieren om te sparren.

thaiboksen